SailMores guide til langturssejlads
Værd at vide for gaster på langturssejlads i Danmark og hele verden
Inden du bevæger dig afsted mod nære eller fjerne kyster, er det en god idé at gennemgå SailMore’s guide til livet på en sejlbåd. Hvad enten du er vant til at færdes på havet eller ej, bør du være bevidst om, hvilke regler, der gør sig gældende før og under turen, så du kan gøre dine sejlerdrømme til drømmesejladser. Her finder du en generel vejledning i rollefordelingen, aktiviteter og arbejdsopgaver på en typisk langturssejlads.
Sejlerferie er aktiv ferie
At sejle på langtur er en anderledes måde at rejse på, og som gast på en sejlbåd keder man sig aldrig. Dels er der masser af kultur- og naturoplevelser og -aktiviteter at kaste sig ud i, men man indgår også i et samarbejde om at styre og vedligeholde sejlbåden, der både skal fragte dig fra A til B – og som også er stedet, hvor du sover, spiser og har dit sociale liv. Som besætningsmedlem på en langrussejlads indgår du i en helt unik og intens social sammenhæng med en særlig ansvarsfordeling og et hierarki, der adskiller sig fra livet på landjorden.
Her får du en overordnet introduktion til, hvordan livet på en sejlbåd typisk tager sig ud for en gast.
Sejladstyper
- Dagssejlads vil typisk være en tur, hvor vejret er stabilt (dog kan man blive overrasket!), og hvor I er i havn – eller ligger for anker – inden mørkets frembrud.
- Sejltogter med lange sejlstræk byder på natsejlads, og du vil ofte indgå i turnusser i forbindelse med rorvagter, madlavning, rengøring og lignende. Du overnatter på båden, og I provianterer løbende. På sejltogter med lange er der mulighed for at opleve stærk vind, regn og bølger, da man bevæger sig over store afstande over længere tid.
- Ved oceankryds er man mange dage til havs ad gangen. Man provianterer ved turens begyndelse, og turen stiller krav til disciplin og social udholdenhed, fordi man bevæger sig over åbent hav med begrænset mulighed for afveksling i kosten eller selskabet.
Velkommen ombord
Når du kommer ombord på “din” båd, vil du typisk starte med at få tildelt din køje. Dérefter vil der som regel være en rundvisning og gennemgang af båden, hvor du får en intro til, hvordan alting fungerer.
Skipper's Word is Law!
På båden er det til enhver tid din skippers og bådens skibsregler, der gælder på en sejltur.
Skipper har ansvaret for, at båden er i sødygtig tilstand, er tilstrækkeligt provianteret og udrustet til sejlads. Skipper har desuden sejlererfaring, kender sin båd og kender som regel de farvande, I sejler i.
Derfor skal du som gast overholde skibets regler og respektere skipper – som ifølge søloven er øverste myndighed ombord.
Din rolle som gast ombord på en langturssejlads
Som gast på en langturssejlads deltager du i de daglige opgaver ombord. Opgaverne varierer fra båd til båd. Der kan for eksempel være tale om sejlads, rorvagt, proviantering, madlavning, opvask, rengøring, drift af watermaker, vedligeholdelse og reparationer af båden og andet.
Under en langturssejlads er der imidlertid også brug for underholdning og aktiviteter, og flere langturssejlere ønsker også at dokumentere rejsen på forskellige medier. Med en vifte af kreative varianter, kan du – forskelligt fra båd til båd – opleve en ansvarsfordeling imellem gaster, der er baseret på skills, interesser og bådens behov. Eksempelvis:
- Indkøbs-gast: Proviantering af vigtige ting for at overleve til søs
- Miljø-gast: Co2 regnskab + Hygiejne + Boat clean-up + Ocean clean-up
- Økonomi-gast: Fællesregnskab. For båd, togt, indkøb, reparationer, deltagere
- Transport-gast: Kørekort til gummibåden + Styr på busser/taxaer/cykler på land
- Fiskeri-gast: Udstyr + Fiskeplan + Lækre fiskeopskrifter
- Sikkerheds-gast: Mand-over-bord rutiner + Sikkerhedsliner + LifeRaft + Redningsveste m.m.
- Presse-gast: Foto + video + storytelling
- Musik-gast: Lækker lyd + God stemning … På anlæg + Div instrumenter
- Udkigs-gast: Spotter hvaler, isbjerge (!) og containerskibe på kollisionskurs. (Denne opgave skifter i takt med rorvagten)
SailMore teamet er desuden bekendt med roller som: Pandekage-gast, Stærk-kaffe-gast, Surfer-gast, Snorkel-gast, Strikke-gast og Læs-højt-gast …
Nedenfor har vi uddybet nogle af de gennemgående opgaver for gaster på en langturssejlads.
Gastens vigtigste opgaver under en langturssejlads
På en langturssejlads vil du indgå i en fælles opgaveløsning med skipper og de andre gaster. Opgaveløsningen er en forudsætning for, at I kommer sikkert fra sted til sted og får en problemfri sejlads, hvor der er plads til en masse oplevelser og eventyr. Vi har samlet nogle af de gennemgående opgaver på en langturssejlads, så du kan få overblik og ved, hvad du har i vente som gast på en sejlbåd.
Rorvagt
Opgaven som rorvagt er en af de vigtigste på en langturssejlads. Som sejlere tilbagelægger I ofte så lange stræk, at der bliver brug for udskiftning ved roret. Men bare rolig! Det forventes ikke altid, at du har erfaring med sejlads, når I stævner ud. Det vil du lære i løbet af jeres sejltogt.
I hovedreglen foregår rorvagter således:
- Når båden sejler, er der skiftende rorvagter.
- Rorvagtens ansvar er at styre båden efter skippers kurs, holde øje med vind og vejr, og at undgå kollision med andre skibe.
- Skipper kan udgå af rorvagtplanen.
- Ønsker du at blive fritaget for rorvagt, skal det aftales med skipper – før sejltogtet påbegyndes.
Madlavning
Uden mad og drikke dur sejleren selvsagt ikke! Madlavning er en anden vigtig opgave ombord på båden, som besætningen ofte løfter i fællesskab.
- Madlavning og bagning går som regel på skift mellem gasterne efter en fast rotationsplan.
- Typisk har du en “maddag”, hvor det er dit ansvar at lave aftensmad og dagen efter frokost.
- Morgenmad sørger folk typisk selv for.
- I særlige tilfælde kan du fritages for madlavning, hvis det er aftalt med skipper, at du sejler med som gæst og ikke som gast (eller hvis du bytter om på salt og sukker tilpas mange gange).
Hygiejne, rengøring og oprydning
God hygiejne er vigtig på en langtursbåd. Dels befinder I jer ofte i varme og fugtige miljøer, men I er også mange mennesker samlet på få kvadratmeter, når I er af sted. Den løbende oprydning og rengøring er både vigtig for at holde orden på båden og holde besætningen ved godt humør og helbred.
- Rengøring er typisk en fælles opgave, der går på skift efter en fast rotationsplan.
- Typisk er der ekstra rengøring, når båden ankommer til en ankerplads efter sejlads.
- Ved afmønstring efter endt togt kan der være hovedrengøring.
- Du kan i særlige tilfælde fritages for rengøring, hvis det er aftalt med skipper, at du sejler med som gæst og ikke som gast…
Som regel er du selv ansvarlig for orden og rengøring i dit lukaf eller din kahyt. For din egen skyld foreslår vi dog, at du holder styr på dine stumper, for du har ofte ikke meget plads at brede dig på.
Sparetider
Aktiviteter på en langurssejlads
Som gast skal det hele ikke gå op i arbejde. Når alt kommer til alt, er langturssejlads jo en ferieform. Som langturssejler besøger du nye lande og møder anderledes mennesker og fremmede kulturer. Du oplever unikt dyreliv og uforglemmelig natur, og du har masser af tid til fordybelse. Her har vi samlet et udsnit over aktiviteter, der går igen på flere langtursbåde.
Sejlads
Ja, det giver måske sig selv. Sejlads er vel hovedaktiviteten på en langturssejlads. Men hvad skal man lave, når man ikke har rorvagten? Når båden sejler er der fokus på hygge, navigation og fiskeri. Læs en bog, eller nyd den friske luft og de de smukke udsigter, der præger verden set fra søsiden.
Du skal bare huske solcremen!
Fiskeri
Fisk smager ekstra godt, når man selv har fanget den! Du kan være med til at hive aftensmaden ombord og sikre besætningen et solidt skud omega 3. Der fanges kun det, man kan spise. Ofte har båden selve udstyret, mens indkøb af liner og kroge typisk er en fælles udgift.
Spørg dig selv, hvor ofte du får muligheden for at fiske udenfor Danmark. …hvem ved, hvad der bider på?
For anker eller i havn
Når ankeret er kastet, kan du gå på opdagelse under havoverfladen og på land. Du har alle tiders mulighed for at dykke eller få lidt strandsand op mellem tæerne; oplev steder, der måske sjældent betrædes af mennesker.
Når båden ligger i havn, vil du få spændende kulturelle oplevelser. Besøg historiske steder, drik en kold cola på en café og få en tiltrængt afveksling fra bådens omgivelser (måske endda lidt Wi-Fi!). Der er også muligheder for længere ture ind i landet: tag på smukke vandreturer eller lej en knallert og besøg de lokale seværdigheder.
Som regel er det op til gasterne selv at tage initiativ til de ofte unikke oplevelser til lands.
Dykning, dykkeruddannelse og undervandsjagt
Dykning er balsam for sjælen, og det er en oplagt aktivitet med smukke omgivelser. Nyd at svømme bland små og store farvestrålende fisk, skibsvrag, delfiner, hvaler, skildpadder, hajer og forunderlige klippelandskaber. Er du dygtig med en harpun, kan du måske også sikre besætningen et billigt aftensmåltid, når du bliver træt af, at fiskene ikke bider på.
Flere både på SailMore tilbyder også dykkeruddannelse. Hør nærmere hos din skipper.
Kajak og SUP
Kajak og paddleboards er en skøn måde at se omgivelserne på og gå på yderligere opdagelse fra søsiden. Oplev bugte og grotter, der er for snævre til atlanterhavskrydseren, og få et afbræk fra fælleskabet, før I letter anker på ny.
Lær at sejle
Din sejlglæde vokser i takt med, at du bliver tryg ved sejl, vind, vand, båd og udstyr. Du lærer måske endda at udstikke en kurs eller navigere efter stjernerne. På en langturssejlads lærer du det praktiske, og nogle skippere på SailMore tilbyder også officielle officielle duelighedskurser med navigation, søvejsregler og praktisk sejlads.